Uniek onderzoek combineert gezonder eetgedrag met citizen science voor sterker darmmicrobioom
23 september 2024
Een nieuwe studie onderzoekt de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota. Het onderzoek maakt gebruik van citizen science. Het is het eerste project dat in nauwe samenwerking met Buikbelang is opgezet. Nu de eerste fase is afgerond, geeft het wetenschappelijke platform Nutrition Research inzage in het studieprotocol.
De GEEF-studie (Gut health Enhancement by Eating favorable Food) onderzoekt de effecten van vezelrijke en gefermenteerde voeding op de darmmicrobiota. Er zijn aanwijzingen dat deze voedingsmiddelen een positief effect kunnen hebben op de darmbacteriën (de darmmicrobiota) en daarmee op de weerstand.
De studie is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Amsterdam en Buikbelang-partner Wageningen Food & Biobased Research onder leiding van hoogleraar microbiologie Remco Kort en onderzoeker dr. Nicole de Wit.
De GEEF-studie duurde 21-weken en combineerde een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met elementen van citizen science. Deze benadering betrekt ‘burgers’, ofwel niet-wetenschappers actief bij onderzoek. Zo kregen deelnemers voorlichting over het darmmicrobioom en verzamelden zij zelf het onderzoeksmateriaal, zoals monsters van bloed en ontlasting. Bovendien ontvingen deelnemers zowel bij de start als aan het eind van het onderzoek een persoonlijk rapport over hun darmmicrobiota samenstelling.
Aan het onderzoek deden in totaal 147 gezonde volwassenen mee, die in drie groepen werden verdeeld. De groepen hielden zich acht weken lang aan een dieet, waarbij één groep meer vezels at en één groep meer gefermenteerde producten. Om aan de benodigde hoeveelheden te komen, ontvingen beide interventiegroepen supplementen. De andere (controle-)groep kreeg alleen een algemeen voedingsadvies.
De ontlasting van de deelnemers wordt onderzocht om te kijken welk effect er is te zien in de samenstelling van de darmmicrobiota. Daarnaast wordt in het bloed gekeken naar veranderingen in ontstekingswaarden.

De citizen science-aanpak biedt de onderzoekers een aantal voordelen. De verwachting is dat de resultaten relatief succesvol kunnen worden vertaald in haalbare voedingsadviezen. In de eerste plaats hield de dieetinterventie rekening met de persoonlijke voorkeuren van de deelnemers. Ook werd het onderzoek een realistische setting (de thuissituatie) uitgevoerd. Wetenschappers de Kort en de Wit hopen met deze unieke studieopzet een manier te hebben gevonden die een blijvende verbetering in het eetgedrag van de deelnemers stimuleert. De conclusies van het onderzoek volgen later dit jaar.
Het volledige artikel met details over de studie-opzet (het zgn.protocol paper) is te lezen op Nutrition Research. De onderzoekers bedanken alle deelnemers voor hun medewerking en MDL Fonds, Keep Food Simple, Ani Biome, WholeFiberTM, MyMicroZoo en HORAIZON voor hun waardevolle bijdrage aan dit onderzoek.
Ander nieuws

Buikbelang en Smaaklessen ontwikkelen lesmodule over microbioom en gezonde darmen
Wat gebeurt er met je eten vanaf het moment dat je een hap neemt? En waarom zijn bacteriën in je buik zo belangrijk? Buikbelang legt het uit in een nieuwe module van Smaaklessen.27 juni 2025

Een jaar Buikbelang.nl: werken aan meer gezondheid voor Nederland
Precies een jaar geleden, op World Microbiome Day, lanceerden we Buikbelang.nl: het landelijke kennisplatform voor het darmmicrobioom.27 juni 2025

De eerste “Dutch Microbiome Day” in Wageningen – een boeiende reis langs de microbiële werelden in en om ons heen
Op 12 juni werd de eerste “Dutch Microbiome Day” gehouden op de Campus in Wageningen. Buikbelang was één van de geassocieerde partners van deze inspirerende dag.25 juni 2025