- Home
- Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over Buikbelang
Over Buikbelang
Buikbelang is een platform van de Maag Lever Darm Stichting, Wageningen University & Research en UMC Groningen. Buikbelang is een beweging die gezondheidswinst wil bereiken vanuit het darmmicrobioom. Enerzijds om te voorkomen dat ziekten ontstaan in en vanuit de darmen. Anderzijds om ziekten die vanuit de darmen ontstaan beter te kunnen behandelen en klachten te verminderen. Buikbelang heeft als ambitie het darmmicrobioom beter te begrijpen en de manieren die er zijn om hier invloed op uit te oefenen. Buikbelang is een onafhankelijke beweging met partners die intensief samenwerken en kennis delen, om zo kennis en kracht te bundelen.
We werken samen met o.a. zorgprofessionals, patiënten(verenigingen), onderzoekers, gezondheidsfondsen, zorgverzekeraars, onderzoeksfinanciers, beleidsmakers, bedrijven en (technologische) kennisinstellingen. Voor een recent overzicht zie de pagina over samenwerking.
Buikbelang kent vier ambities om gezondheidswinst via het darmmicrobioom te realiseren:
Ambitie 1 – Meer begrijpen
Buikbelang wil meer kennis over de werking van het darmmicrobioom die kennis slim inzetten. Want als we precies weten hoe en waarom het darmmicrobioom een rol speelt bij ziekte, kunnen we die kennis ook inzetten om mensen gezonder te maken. Daarom stimuleren we onderzoek in Nederland en daarbuiten. We werken samen met onderzoeksfinanciers, wetenschappers, organisaties en centra.
Ambitie 2 – Toepassingen ontwikkelen
Met de nieuwe inzichten en de kennis willen we toepassingen ontwikkelen die zich lenen voor implementatie in de praktijk. Denk daarbij aan (klinische) behandelingsopties en leefstijlinterventies. Daarbij kijken we niet alleen naar curatieve zorg, maar zeker ook naar preventieve toepassingen.
Ambitie 3 – Toepassingen in de praktijk
Nieuwe kennis en behandelopties zijn alleen van toegevoegde waarde wanneer ze echt worden toegepast in de Nederlandse zorg. Daarom richt Buikbelang zich ook op het breed verspreiden van kennis over darmmicrobioom-gerelateerde klinische behandelingsopties en leefstijlinterventies. We werken enerzijds samen met zorgprofessionals en patiënten, zodat zij begrijpen hoe aanpassing van het darmmicrobioom je gezondheid ten goede komt. En anderzijds met private partners om kennis te delen.
Ambitie 4 – Bewustwording en gedragsverandering
Buikbelang wil een bewustwordingscampagne opstarten richting zorgprofessionals, patiënten(verenigingen), onderzoekers, gezondheidsfondsen, zorgverzekeraars, onderzoeksfinanciers, beleidsmakers, bedrijven en (technologische) kennisinstellingen. We streven ernaar dat deze partijen meer kennis krijgen over het darmmicrobioom, en over wat men kan doen om het darmmicrobioom goed in te zetten bij gezondheid en ziekte. Kennisvermeerdering bij deze partijen is het primaire doel.
Uiteindelijk willen we ook het bredere publiek bereiken. Daarbij zijn we ons bewust van het effect van de fysieke omgeving en economische en maatschappelijke positie van mensen. We willen samenwerken met gedrags-en sociale wetenschappers om een effectieve bewustwordingscampagne te ontwikkelen voor het grote publiek.
Buikbelang heeft als ambitie het darmmicrobioom beter te begrijpen. Aan de ene kant om te voorkomen dat aandoeningen en ziekten ontstaan in en vanuit de darmen. En aan de andere kant om ziekten beter te behandelen en klachten te verminderen.
Deze kennis, plus adviezen voor een betere darmgezondheid, willen we delen met o.a. zorgprofessionals, patiënten(verenigingen), onderzoekers, gezondheidsfondsen, zorgverzekeraars, onderzoeksfinanciers, beleidsmakers, bedrijven, (technologische) kennisinstellingen en het bredere publiek. Ook willen we toepassingen ontwikkelen en delen.
Buikbelang beoogt een landelijke (centrale) kennisplek te zijn over het darmmicrobioom. We geven inzicht in wat Nederland aan microbioomonderzoek te bieden heeft.
De kennis over het darmmicrobioom groeit, alleen is veel informatie versnipperd. Door de bestaande kennis te bundelen, inzichten te delen met de buitenwereld en een kennisagenda te ontwikkelen, hopen we het darmmicrobioom beter te begrijpen en op toegankelijke manier adviezen voor een betere darmgezondheid te delen. Die kennis en adviezen willen we delen met onder andere zorgprofessionals, patiënten(verenigingen), onderzoekers, gezondheidsfondsen, zorgverzekeraars, onderzoeksfinanciers, beleidsmakers, bedrijven en (technologische) kennisinstellingen. Op termijn willen we ook het bredere publiek informeren en inspireren, met onder andere leefstijladviezen om de darmgezondheid te ondersteunen.
Buikbelang wordt gezamenlijk gefinancierd door de kernpartners Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Wageningen University & Research (WUR) en de Maag Lever Darmstichting (MLDS). Daarnaast werken we samen met private, publieke partners en maatschappelijke partners. Hun bijdragen bestaan uit het gezamenlijk vergaren van kennis, het bouwen aan een kennisdossier en het delen van kennis over een goede darmgezondheid en een gezond darmmicrobioom.
Buikbelang is een onafhankelijke samenwerking van de Maag Lever Darm Stichting, Wageningen University & Research en UMC Groningen.
Nog niet. Buikbelang werkt nu samen met o.a. zorgprofessionals, patiënten(verenigingen), onderzoekers, gezondheidsfondsen, zorgverzekeraars, onderzoeksfinanciers, beleidsmakers, bedrijven en (technologische) kennisinstellingen. Wel verwacht Buikbelang in een later stadium onderzoeksgelden aan te vragen.
Ja, Buikbelang werkt ook samen met private partijen. Dat doet Buikbelang om de kennis over darmgezondheid en het darmmicrobioom te bundelen, waardevolle inzichten te delen met de buitenwereld en op termijn nieuwe inzichten te vergaren.
We zijn een lerende beweging. In eerste instantie zijn we gericht op onderzoekers en zorgprofessionals, en op uitwisseling van kennis tussen onszelf en onze partners. In tweede instantie zullen we ons richten op het bredere publiek.
Het doel van Buikbelang is om bestaande en nieuwe gedegen wetenschappelijke kennis te bundelen en inzichten te delen. Binnen Buikbelang vindt nu nog geen onderzoek plaats, we streven er wel naar om dit te gaan doen.
Over het darmmicrobioom
We zien een groeiende markt ontstaan van niet-wetenschappelijk onderbouwde zelftests en/of gepersonaliseerde eetadviezen. Ons doel is het beschikbaar stellen van wetenschappelijk onderbouwde adviezen. Daarmee willen we valse verwachtingen en onjuiste berichtgeving terugdringen.
Daarom richt Buikbelang zich ook op het breed verspreiden van kennis over darmmicrobioom-gerelateerde klinische behandelingsopties en leefstijlinterventies. We werken enerzijds samen met zorgprofessionals en patiënten, zodat zij begrijpen hoe aanpassing van het darmmicrobioom de gezondheid ten goede komt. En anderzijds werken we samen met private partners om kennis te delen.
Ja, bij een goede darmgezondheid worden veel aandoeningen voorkomen. Dat geldt ook voor aandoeningen die niet direct aan de darmen gerelateerd zijn, zoals hersenaandoeningen en stofwisselingsziekten. Buikbelang vindt preventie van even groot belang als diagnostiek en behandeling van bestaande darmziekten. Preventie leidt tot een gezondere bevolking, plus een meer betaalbare gezondheidszorg.
Allereerst de patiënten waarbij het darmmicrobioom een rol speelt in hun gezondheid. Voorbeelden zijn mensen met colorectaal kanker, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en andere darmziekten. Ook bij mentale klachten lijkt het microbioom een rol te spelen. Maar meer kennis van het microbioom is ook goed voor de gezonde mens. Iedereen heeft baat bij een goed functionerend darmmicrobioom. We willen daarom dat er meer bewustzijn en meer aandacht komt voor een gezond darmmicrobioom. We willen ook dat meer mensen weten dat er een relatie is tussen het darmmicrobioom en gezondheid. Daarbij hoort dan ook kennis en implementatie van algemene leefstijladviezen om het darmmicrobioom gezond te houden.
Dit zijn algemene leefstijladviezen om het darmmicrobioom gezond te houden: het eten van voldoende vezels, gevarieerd eten, meer gefermenteerde voeding en minder loze calorieën (energierijke voeding zonder belangrijke voedingsstoffen). Daarnaast is voldoende beweging, minder stress, een goede financiële gezondheid en genoeg buitenlucht van belang.