Wat is het darmmicrobioom?
In ons spijsverteringsstelsel, met name in onze dikke darm, bevindt zich het darmmicrobioom. Dit is een complexe samenstelling van micro-organismen zoals bacteriën, virussen en schimmels. Door middel van co-evolutie heeft het darmmicrobioom een wederzijds voordelige relatie gevormd met de mens als gastheer. We hebben elkaar nodig! Voor de mens als gastheer is het darmmicrobioom zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Het darmmicrobioom staat in verbinding met de belangrijke systemen in het lichaam en vervult veel functies.

Functies van het darmmicrobioom
Het darmmicrobioom speelt een essentiële rol in het verteren van onze voeding, met name voor het omzetten van vezels en het aanmaken van bepaalde vitamines. Daarnaast kan het darmmicrobioom effect hebben op fysiologische aspecten, zoals bijvoorbeeld de opbouw van de celwand en daarmee de darmintegriteit. Het darmmicrobioom helpt in de afweer van ziekteverwekkers en de regulatie van het immuunsysteem. Het darmmicrobioom heeft tevens een rol in metabole processen, en kan daarmee van invloed zijn op het ontwikkelen van metabole ziekten, zoals diabetes.
Darmmicrobioom en ziekte
Het darmmicrobioom heeft veel effect op de gezondheid. Als het darmmicrobioom uit balans raakt, kan het de gezondheid nadelig beïnvloeden. Er zijn meerdere, veelvoorkomende (spijsverterings)ziekten waarbij het darmmicrobioom mogelijk een rol speelt in de ontwikkeling of klachten van de ziekte. Enkele voorbeelden zijn IBD, PDS, verschillende typen kanker en coeliakie. Helaas zijn er nog geen causale verbanden gevonden. De cruciale vraag is of verstoring van een gebalanceerd darmmicrobioom de oorzaak van de ziekte is, of andersom? Op deze vraag wil Buikbelang een antwoord vinden.
Hersen darm-as
Het darmmicrobioom beïnvloedt ook onze hersenen, via de zogenoemde hersen darm-as. Deze hersen darm-as is een tweezijdige communicatielijn tussen het darm en het brein, die onbewust plaatsvindt. Er lopen ten eerste directe signalen via het autonome zenuwstelsel (de nervus vagus), dat de hersenen verbindt met het zenuwstelsel van de darm. Ten tweede worden er signalen uitgewisseld via het immuunsysteem. De micro-organismen maken hormonen en andere stoffen aan, waardoor de hersenen en darmen met elkaar communiceren. Een verstoring van de hersen-darm as speelt mogelijk een rol bij stress, depressie, neuro-psychiatrische aandoeningen (zoals migraine, Alzheimer of de ziekte van Parkinson) of ontwikkelingsstoornissen (zoals autisme en ADHD). Buikbelang vindt het belangrijk dat de relatie van deze aandoeningen met de hersen darm-as verder onderzocht wordt, met een focus op klinisch toepasbare uitkomsten.
Darmmicrobioom en overige ziekten
Naast de genoemde spijsverteringsziekten en neuro-psychiatrische ziekten zijn er aanwijzingen voor vele andere ziektes die een mogelijke relatie hebben met het darmmicrobioom. Voorbeelden zijn obesitas, diabetes mellitus type 2, Multiple Sclerosis, hart- en vaatziekten, allergieën en auto-immuunziekten zoals reuma. Meer onderzoek is nodig om deze relaties verder in kaart te brengen.