Onderzoek

Er gebeurt veel fundamenteel onderzoek naar het darmmicrobioom. Nederland is hierin één van de koplopers in de wereld. Helaas missen er nog steeds belangrijke aspecten en kennis van mechanismen. Om gezondheidswinst te bereiken via het darmmicrobioom moeten we meer begrip krijgen over de verschillende mechanismen waarmee, via het darmmicrobioom, het ontstaan en verloop van ziekte kan worden herkend en beïnvloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hersen darm-as, en hoe door specifieke interventies de samenstelling en functie van het darmmicrobioom gericht beïnvloed kan worden. Er zijn correlaties van verschillende ziektebeelden met de spijsvertering en het darmmicrobioom, maar het is nog altijd niet duidelijk of er sprake is van een causaal verband.

Kennis- en onderzoeksagenda

Buikbelang wil met de diverse partners een lange termijnvisie ontwikkelen op het onderzoek naar het darmmicrobioom. Ook willen we een kennis- en onderzoeksagenda opstellen, met daarin de essentiële onderzoeksvragen die nog beantwoord moeten worden. Bij deze vragen worden duidelijke actieplannen opgezet.

Voorbeelden van onderzoeksvragen

  • Wat is de rol van de dunne darm in darmaandoeningen?
  • Zijn er gepersonaliseerde dieet-microbioom interacties voor gezondheid binnen verschillende doelgroepen?
  • Wat is het effect van een voeding met meer vezels en gefermenteerde producten voor de gezondheid?

Onderzoekssamenwerking

Door de onderzoekssamenwerking binnen Nederland te versterken, kunnen we effectiever en sneller tot inzichten komen. Daaruit volgen dan weer sneller klinische toepassingen en leefstijladviezen voor gezondheidsbevordering. Om dit te bereiken wordt de verbinding tussen wetenschappers, onderzoekscentra en financiers van onderzoek gefaciliteerd. Doel is bijvoorbeeld standaardisatie van monstername en analysemethoden, plus het efficiënt en gestructureerd delen van data.

Wat willen we bereiken?

  • Een infrastructuur voor onderzoeksinstituten en onderzoekers, zodat ze gemakkelijker kunnen samenwerken over de universitaire en institutionele grenzen heen en met meer stakeholders (organisaties, bedrijven, patiënten) in contact kunnen zijn.
  • Het plannen van een nationaal onderzoeksprogramma, met duidelijke governance structuur en wetenschappelijke onafhankelijkheid, rond darmmicrobioom en gezondheid.
  • Meer kennis over welke omgeving- of leefstijlfactoren risicoverhogend of juist - verlagend werken in relatie tot ziekte.