De eerste “Dutch Microbiome Day” in Wageningen – een boeiende reis langs de microbiële werelden in en om ons heen

25 juni 2025

Door Hauke Smidt en Hermie Harmsen*

Prof. Dr. Hauke Smidt

Op 12 juni werd de eerste “Dutch Microbiome Day” gehouden op de Campus in Wageningen. Buikbelang was één van de geassocieerde partners van deze inspirerende dag. Een kleine 150 mensen, waaronder studenten, onderzoekers en entrepreneurs van universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven, kwamen vanuit heel Nederland en erbuiten erop af. Ze deelden microbioom-gerelateerde onderzoeksresultaten uit verschillende domeinen, uiteenlopend van de gezondheid van mensen, dieren, planten en het milieu. Het bijzondere aan deze dag was de laagdrempelige opzet. Deelnemers werden gevraagd om mondelinge presentaties te geven in de vorm van korte 10-min TED-talks, en posters werden besproken tijdens “poster-walks”, waarbij de posters werden voorgesteld in korte 1-min pitches en dan door het deelnemende publiek besproken. Het was even wennen, maar er kwamen boeiende discussies op gang die over de grenzen van het eigen domein heen strekten. Dat was precies wat de organisatoren beoogden met deze aanpak.

Zo gezien was deze dag ook volledig in de geest van het Holomicrobioom instituut, een nieuw programma dat recent is opgezet in het kader van het Nationaal Groeifonds, en wat door de wetenschappelijk directeur Bas Teusink (VU Amsterdam) werd voorgesteld, en waar Buikbelang ook partner van is.

Op weg naar een symbiotische toekomst

Hoe kunnen microbiële ecosystemen – oftewel microbiomen - helpen bij het bereiken van “sustainable development goals (SDGs)”? In zijn inleidende presentatie gaf Remco Kort (VU Amsterdam en ARTIS-Micropa) verschillende voorbeelden, zoals de “GEEF om je buik” studie, als ook een Citizen Science project met als doel de rol van micro-organismen bij vaginale gezondheid beter in kaart te brengen.

De prijs voor de beste posterpresentatie was weggelegd voor een gerelateerd onderwerp. Yukta Pai (Universiteit van Antwerpen) presenteerde haar resultaten van de Rufaida studie, waarbij de invloed van Ramadan vasten op het microbioom van de darm en de vagina werden onderzocht.

Dr. Hermie Harmsen

Gedurende de dag werden er ook verschillende nieuwe technologieën en methodes gepresenteerd. Dit waren bijvoorbeeld fotosynthetische korrel-bioreactoren voor de terugwinning van nutriënten uit afvalwater, met als doel een mogelijke toepassing als biologische mest in de landbouw. Een ander voorbeeld waren de capsules die tijdens hun reis door de darm van mens of dier omgevingsfactoren kunnen meten en samples kunnen nemen, zodat naast ontlasting ook de interacties van de gastheer met het microbioom in andere regio’s van de darm beter in kaart gebracht kunnen worden.  En ook waren er nieuwe DNA-analyses die uiteindelijk moeten helpen om erachter te komen wat een persoon (of dier) heeft gegeten. Deze “metabarcoding” van voedselconsumptie werd voorgesteld door de Groningse studente Jurate Gumbaragyte, die hiervoor de prijs voor de beste presentatie ontving. De vraag die blijft, is wanneer deze en andere nieuwe ontwikkelingen hun weg kunnen vinden naar brede toepasbaarheid in onderzoek en productontwikkeling.

De dag werd afgesloten met een drankje en een hapje, met daarbij vele ongedwongen interacties tussen de verschillende microbioomonderzoekers. Al met al een dag die zeker voor herhaling vatbaar is. De volgende editie van de “Dutch Microbiome Day” zal worden gehouden op 11 juni 2026 in Groningen.

*Prof. Dr. Hauke Smidt is verbonden aan Wageningen University & Research (WUR).
Dr. Hermie Harmsen is verbonden aan University Medical Center Groningen (UMCG).

Ander nieuws

Nieuw onderzoek: kan het darmmicrobioom jongeren mentaal sterker maken?  

Een nieuw initiatief onderzoekt of een vezelrijk, plantaardig voedingspatroon in combinatie met gerichte supplementen kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid bij jongeren. Food4Mood, zoals het project heet, is een grootschalige samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven die willen achterhalen hoe voeding het darmmicrobioom en daarmee ook het brein kan beïnvloeden.  Het project wordt geleid door […]

10 juli 2025

Buikbelang en Smaaklessen ontwikkelen lesmodule over microbioom en gezonde darmen

Wat gebeurt er met je eten vanaf het moment dat je een hap neemt? En waarom zijn bacteriën in je buik zo belangrijk? Buikbelang legt het uit in een nieuwe module van Smaaklessen.

27 juni 2025

Een jaar Buikbelang.nl: werken aan meer gezondheid voor Nederland

Precies een jaar geleden, op World Microbiome Day, lanceerden we Buikbelang.nl: het landelijke kennisplatform voor het darmmicrobioom.

27 juni 2025