Nieuwe richtlijn probiotica en prebiotica van World Gastroenterology Organisation

12 juli 2024

De World Gastroenterology Organisation (WGO) heeft een richtlijn gepubliceerd over het toepassen van pro- en prebiotica in de klinische praktijk. Deze richtlijn is gepubliceerd in het toonaangevende Journal of Clinical Gastroenterology.

Overzicht aandoeningen en toepassingen

Meest interessant voor de klinische praktijk is er het alfabetische overzicht van gastro-intestinale aandoeningen en mogelijke toepassingen van pre- en probiotica voor elke aandoening. Voorbeelden van aandoeningen zijn diarree, PDS, non-alcoholische leververvetting en obstipatie. Per aandoening wordt de mogelijk werkzame probiotica-stam(men), dosering en sterkte van het bewijs genoemd. Dit overzicht is gebaseerd op een of meerdere Randomised Controlled Trials (RCT’s) die met deze pro- en prebiotica zijn gedaan. Met deze richtlijnen kan de zorgprofessional meteen aan de slag.

Definities en begrippen

Behalve de richtlijn biedt het artikel ook een overzicht van de geschiedenis van het onderzoek naar probiotica en de huidige stand van zaken. De auteurs geven een heldere toelichting op de belangrijkste begrippen, definities en naamgeving van bacterie(stammen). Ook beschrijven ze de mogelijke mechanismen en effecten van probiotica, variërend van een effect op het immuunsysteem tot een betere voedselvertering en het stimuleren van slijmvorming in de darmwand.

Markt

Interessant is het overzicht van de huidige markt van pro- en prebiotica. De markt in probiotica groeit snel, met een toename van 8,1 procent per jaar. De verwachte wereldwijde omzet in 2027 is 85,4 miljard dollar. De auteurs spreken hun bezorgdheid uit over de kwaliteit van veel producten, in bijvoorbeeld dosering, naamgeving en houdbaarheid.

Over de WGO

De WGO bestaat uit meer dan 100 verenigingen van gastro-enterologen, hepatologen en andere disciplines. Samen vertegenwoordigen ze meer dan 60.000 leden. Buikbelang ondersteunt het belang van dit soort publicaties, waarbij de bewijslast van interventies duidelijk op een rij wordt gezet.

Ander nieuws

Uniek onderzoek combineert gezonder eetgedrag met citizen science voor sterker darmmicrobioom

Een nieuwe studie onderzoekt de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota. Het onderzoek maakt gebruik van citizen science. Het is het eerste project dat in nauwe samenwerking met Buikbelang is opgezet. Nu de eerste fase is afgerond, geeft het wetenschappelijke platform Nutrition Research inzage in het studieprotocol. […]

23 september 2024

Werkbezoek Buikbelang in het UMCG

Op 4 juni brachten de kernpartners van Buikbelang een werkbezoek aan het UMCG. Het werd een dag vol presentaties, rondleidingen en waardevolle discussies. Enkele highlights uit de presentaties van dit werkbezoek delen we hier. [lees meer]

22 juni 2024

Prof. Dr. Eric Claassen wordt ambassadeur van Buikbelang

Buikbelang is vereerd met de eerste ambassadeur van Buikbelang: Eric Claassen. Deze immunoloog, hoogleraar en entrepreneur heeft zijn sporen ruimschoots verdiend op het terrein van de immunologie en het microbioom. [lees meer]

20 juni 2024