Werkbezoek Buikbelang in het UMCG

22 juni 2024

Op 4 juni brachten de kernpartners van Buikbelang een werkbezoek aan het UMCG. Het werd een dag vol presentaties, rondleidingen en waardevolle discussies. Enkele highlights uit de presentaties van dit werkbezoek delen we hier.

Rondleidingen door de labs

De eerste rondleiding die dag werd door prof. dr. ir. Floris Foijer gegeven. Hij leidde de kernpartners door de innovatieve iPSC CRISPR faciliteit waar, met behulp van een robot, stamcellen worden opgekweekt tot specifieke (darm)cellen, en uiteindelijk organoïden. Deze mini-organen zijn prachtige modellen om bijvoorbeeld de interactie tussen bacteriën en de lichaamscellen te onderzoeken.

Dr. Ir. Hermie Harmsen, universitair hoofddocent UMCG, gaf vervolgens een rondleiding door het Microbiome Hub in het UMCG. Dit lab is eind 2023 geopend. Het heeft onder andere een lab voor DNA extractie, het opkweken en isoleren van (anaerobe) bacteriën en het uitvoeren van bacteriële interventies, bijvoorbeeld met de cellen die in de CRISPR faciliteit zijn gegroeid. Aansluitend op deze rondleidingen hebben partners van UMCG en WUR middels presentaties nader toelichting gegeven op hun mogelijkheden voor onderzoeken en recente bevindingen met deze organoïde modellen.

Coeliakie

Onderzoeker Sebo Withoff van het UMCG hield een presentatie over coeliakie. Bij deze aandoening treedt bij contact met gluten atrofie van de darmvlokken en malabsorptie op. De enige remedie tot nu toe is een (streng) dieet. Met behulp van organoïde modellen kijkt de onderzoeksgroep van Withoff naar de 118 genen die betrokken zijn bij coeliakie. Door middel van het repareren en reprogrammeren van deze genen kan het effect van specifieke genen op de ernst en het verloop van coeliakie worden bekeken. Ook het darmmicrobioom speelt hierbij een rol.

Lifelines Cohort

Prof. Sacha Zhernakova van het UMCG gaf een toelichting op het Lifelines Cohort. In deze studie is van 11.000 mensen een microbioom-analyse gedaan Het uiteindelijk doel van deze langlopende cohortstudie is om interventies te ontwikkelen die ziektes kunnen voorkomen, zoals voeding, leefstijl of probiotica. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar IBD, coeliakie, CVS, chronische vermoeidheid en mentale problemen.

Carian Boorsma van het UMCG is als business developer betrokken bij Lifelines. Vervolg cohortstudies zullen zich onder andere gaan toespitsen op de gezondheid van de algemene bevolking, door het volgen van moeder en kind (Lifelines-NEXT), op de geestelijke gezondheid van jongeren (Mindlines TRAILS) en op het onderzoek naar kanker (OncoLifeS).

Enorm potentieel

Als laatste deel van de inspirerende dag hebben de deelnemers de volgende stappen binnen Buikbelang op het terrein van onderzoek besproken. Hoewel er een enorm potentieel schuilt in toepassingen vanuit het darmmicrobioom, en er ook veelbelovend onderzoek is, blijft het vooralsnog gecompliceerd om oorzaak-gevolg relaties aan te wijzen. Het is belangrijk om hieraan ook aandacht te besteden binnen Buikbelang.

Ander nieuws

Probiotica tegen negatieve gevoelens

Het gebruiken van probiotica kan negatieve gevoelens temperen, zo concludeerden Leidse wetenschappers in het Nature tijdschrift Mental Health Research eerder deze maand.

24 april 2025

Lifelines NEXT over het darmmicrobioom van moeder en baby

De eerste 1000 dagen van het leven van een kind zijn essentieel voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. In deze ‘window of opportunity’ speelt het snel veranderende darmmicrobioom van de baby een cruciale rol.

14 april 2025

Save the date: Dutch Microbiome Day op 12 juni

Wageningen Microbiome Center organiseert  op 12 juni de Dutch Microbiome Day, op het terrein van Wageningen University & Research.

31 maart 2025