Buikbelang en Smaaklessen ontwikkelen lesmodule over microbioom en gezonde darmen

27 juni 2025

Wat gebeurt er met je eten vanaf het moment dat je een hap neemt? En waarom zijn bacteriën in je buik zo belangrijk? Buikbelang, het nationale kennisplatform over het darmmicrobioom, legt het uit in een nieuwe module van Smaaklessen. Zo leren basisschoolkinderen wat het microbioom is, waarom vezels goed voor je zijn en hoe je goed kan zorgen voor je darmen. 

Smaaklessen is een erkend lesprogramma over eten voor basisscholen waarbij kinderen al hun zintuigen gebruiken om hun voeding te verkennen. Van proeven tot voelen, ruiken en kijken. Het doel is om kinderen te stimuleren om bewuste keuzes te maken voor gevarieerd, gezond en duurzaam eten.  

Isolde Besseling, projectleider van Buikbelang: “Met deze nieuwe Smaakles willen we kinderen bewust maken van het belang van hun darmmicrobioom. Ze ontdekken waarom het zo belangrijk is om veel vezels te eten en in welke voedingsmiddelen je die vindt: groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, aardappels, noten en zaden. Bovendien leren ze dat goede poep een teken is dat je goed voor je microbioom zorgt.” 

Buikbelang is een initiatief van MDL Fonds, Universitair Medisch Centrum Groningen en Wageningen University & Research, met als doel de bewustwording rond het darmmicrobioom te vergroten. Steeds meer onderzoek laat zien dat onze darmbacteriën een enorme invloed hebben op onze lichamelijke en onze mentale gesteldheid. Ze spelen een cruciale rol in ons afweersysteem en worden in verband gebracht met het ontstaan van allerlei aandoeningen. 

Zo leren kinderen wat goed is voor hun darmen

In de les bekijken de leerlingen eerst een video over het darmmicrobioom. Zo zien ze in dat gevarieerd eten niet alleen hen, maar ook hun darmbacteriën blij maakt. Ook krijgen ze uitleg over de organen die helpen bij het verteren van hun maaltijd – van mond tot kont. 

Na de les nemen de kinderen hun nieuwe kennis mee naar huis. Ze krijgen de opdracht om hun poep in de toiletpot een paar dagen te bestuderen aan de hand van de Bristol Stool Scale (BSS). Daarmee letten ze op kleur, vorm en frequentie. Zo leren ze dat gezonde, regelmatige drollen wijzen op een goed werkend microbioom. 

Lisa Willems, projectmedewerker Smaaklessen & EU-Schoolfruit: “Met Smaaklessen leren we kinderen al op jonge leeftijd dat wat je eet invloed heeft op je gezondheid. Zo ontwikkelen ze spelenderwijs gezonde gewoontes die hun hele leven meegaan.”  

Smaaklessen wordt mogelijk gemaakt door diverse partners, waaronder Wageningen University & Research, het Voedseleducatie Platform, het Voedingscentrum, en het Ministerie van LVVN. 

Smaakles in actie: leerlingen in Putten ontdekken hun microbioom

Leerlingen uit groep 8 van basisschool den Akker in Putten hebben de nieuwe Smaakles al uitgeprobeerd. Ze ontdekken op een speelse manier dat gezond eten niet alleen goed is voor henzelf, maar ook voor hun darmbacteriën.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Smaakles over het Darmmicrobioom bij basisschool De Akker in Putten

Ander nieuws

Nieuw onderzoek: kan het darmmicrobioom jongeren mentaal sterker maken?  

Een nieuw initiatief onderzoekt of een vezelrijk, plantaardig voedingspatroon in combinatie met gerichte supplementen kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid bij jongeren. Food4Mood, zoals het project heet, is een grootschalige samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven die willen achterhalen hoe voeding het darmmicrobioom en daarmee ook het brein kan beïnvloeden.  Het project wordt geleid door […]

10 juli 2025

Een jaar Buikbelang.nl: werken aan meer gezondheid voor Nederland

Precies een jaar geleden, op World Microbiome Day, lanceerden we Buikbelang.nl: het landelijke kennisplatform voor het darmmicrobioom.

27 juni 2025

De eerste “Dutch Microbiome Day” in Wageningen – een boeiende reis langs de microbiële werelden in en om ons heen

Op 12 juni werd de eerste “Dutch Microbiome Day” gehouden op de Campus in Wageningen. Buikbelang was één van de geassocieerde partners van deze inspirerende dag.

25 juni 2025