Een jaar Buikbelang.nl: werken aan meer gezondheid voor Nederland
27 juni 2025
Precies een jaar geleden, op World Microbiome Day, lanceerden we Buikbelang.nl: het landelijke kennisplatform voor het darmmicrobioom. Met MDL Fonds, Wageningen University & Research en UMC Groningen als kernpartners, en met steun van onze andere partners, werken we aan meer kennis, bewustwording en praktische toepassingen om de gezondheid in Nederland te versterken. Graag delen we enkele highlights uit het eerste jaar!
Nieuwe partners, nieuwe kracht
Buikbelang groeide met partners die zowel wetenschappelijke kennis als praktijkervaring en innovatieve producten inbrengen. Na Yakult, onze partner van het eerste uur, sloten ook MyMicroZoo en Winclove zich aan. We kregen daarnaast een nieuwe partner uit het zorgveld: de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Samen zetten we stappen om kennis over het darmmicrobioom te vergroten en in praktijk te brengen.
Meer inzicht voor zorgprofessionals
We lanceerden ons eerste on demand webinar met prof. dr. Eric Claassen over het microbioom, gebaseerd op vragen die leven in de beroepspraktijk van diëtisten, praktijkondersteuners en huisartsen. Ook spraken we op congressen en symposia van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO) en de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA). Doel: zorgprofessionals inspireren tot gerichte interventies met voeding, prebiotica en probiotica om ziekten beter te behandelen en klachten te verminderen.
Bewustwording bij het publiek
Met de podcast Buikbelang en een speciale module in Smaaklessen maken we het belang van een gezond darmmicrobioom zichtbaar voor een breed publiek, van jong tot oud. De podcast laat toonaangevende wetenschappers en artsen aan het woord over hoe darmbacteriën ons afweersysteem ondersteunen en welke rol ze spelen bij MDL-ziekten en andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, depressie en Parkinson. Voor basisschoolkinderen ontwikkelde Buikbelang een speelse Smaakles, waarin ze leren wat het microbioom is, waarom vezels belangrijk zijn en hoe je goed voor je darmen zorgt. Zo stimuleren we gezonde gewoontes en bewuste keuzes voor nu én later.
Wetenschappelijk werk en inzichten
Buikbelang ondersteunt en deelt het werk van wetenschappers die verbonden zijn aan onze kernpartners Wageningen University & Research en UMC Groningen. Zij doen microbioomonderzoek, vaak in samenwerking met andere wetenschappelijke instellingen. Het afgelopen jaar werd er gewerkt aan het TAPIR-project over microbioom en voeding in de dunne darm, Lifelines NEXT over het belang van het microbioom in de eerste 1000 dagen en de GEEF-studie, naar de effecten van vezels en gefermenteerde voeding op het darmmicrobioom. Hun werk levert inzichten op die bijdragen bij aan ons gezamenlijke doel: meer gezondheid voor Nederland.
Buikbelang in de media
Buikbelang en het werk van onze wetenschappers kregen het afgelopen jaar ook aandacht in de media. Gezondheidsnet publiceert bij elke aflevering van onze podcast een begeleidend artikel met extra informatie en tips. Radar, het online platform van AVROTROS, interviewde Buikbelang projectleider Isolde Besseling over de voordelen van bacteriën in onze buik en het toenemende bewijs dat gefermenteerde producten gezond zijn. Kelly Klomp (Wageningen University & Research) vertelde op het populaire X-account @NL_Wetenschap en in het NTR-radioprogramma De nacht van over haar onderzoek naar het darmmicrobioom en het voorkomen van bijwerkingen van antibiotica bij jonge kinderen.
Blijf op de hoogte
Het onderzoek naar het darmmicrobioom ontwikkelt zich razendsnel. Met Buikbelang willen we bijdragen aan beter begrijpen, behandelen en voorkomen van ziekten. Volg ons op LinkedIn of kijk op www.buikbelang.nl voor nieuws en updates.
Ander nieuws
De rol van het immuunsysteem en het microbioom bij psychische aandoeningen
Om ernstige psychische aandoeningen, zoals depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie beter te begrijpen, moeten we ook de darmen en het microbioom bekijken. Die benadering staat centraal in het proefschrift van Magda Ioannou.12 november 2025
Veel enthousiasme tijdens eerste Buikbelang Consortium Meeting
Op woensdag 1 oktober vond op de Wageningen Campus de eerste Buikbelang Consortium Meeting plaats sinds Buikbelang ruim een jaar geleden officieel van start is gegaan.9 oktober 2025
Microben op het menu: wat zegt de wetenschap?
Zuurkool, yoghurt, kimchi, kombucha: de mens gebruikt al eeuwenlang fermenteren als techniek. Voor smaak, houdbaarheid of traditie bijvoorbeeld. Maar wat zijn de gezondheidseffecten van gefermenteerde voeding?14 augustus 2025