Nieuw onderzoek: kan het darmmicrobioom jongeren mentaal sterker maken?
10 juli 2025
Een nieuw initiatief onderzoekt of een vezelrijk, plantaardig voedingspatroon in combinatie met gerichte supplementen kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid bij jongeren. Food4Mood, zoals het project heet, is een grootschalige samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven die willen achterhalen hoe voeding het darmmicrobioom en daarmee ook het brein kan beïnvloeden.

Het project wordt geleid door dr. Nicole de Wit, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research en als wetenschapper verbonden aan Buikbelang. Food4Mood bouwt voort op inzichten uit de eerdere GEEFomjebuik-studie. In deze driejarige publiek-private samenwerking werken onderzoekers van Wageningen en de Vrije Universiteit Amsterdam samen met partners uit de voedingssector, de biotechnologie en een eHealth platform voor mentale gezondheid.
Het microbioom: de link tussen darmen en mentale gezondheid
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst op het belang van een gezond darmmicrobioom voor zowel lichamelijk als geestelijk welzijn. Vooral onder jongeren nemen mentale klachten zoals stress en somberheid de laatste jaren toe. Het versterken van de darmgezondheid, en daarmee de darm-brein-as, wordt gezien als een veelbelovende aanpak.
Met Food4Mood willen onderzoekers ontdekken of een plantaardig, vezelrijk dieet gecombineerd met voedingssupplementen zoals prebiotica, probiotica en postbiotica, de darm-brein-as via het microbioom zou kunnen beïnvloeden, en dat dit ook leidt tot een betere mentale gezondheid.
"Dit is een unieke kans om wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan innovatieve oplossingen vanuit de industrie. Zo kunnen we samen bijdragen aan concrete verbeteringen in mentale gezondheid”, aldus dr. Nicole de Wit.
Onderzoek met en door jongeren
Het bijzondere aan dit project is dat jongeren zelf actief meedoen. In een zogenaamd citizen science onderzoek, gebaseerd op burgerwetenschap, gaan deelnemers zelf aan de slag met een persoonlijk voedingsplan en leveren ze gegevens en ontlastingsmonsters aan. Zo slaan wetenschap en praktijk de handen ineen, met als doel gezonde, duurzame voeding makkelijker toepasbaar te maken in het dagelijks leven.
"Door beter te begrijpen hoe een vezelrijk, plantaardig dieet en supplementen het microbioom en de darm-brein-as beïnvloeden, kunnen we effectieve strategieën ontwikkelen die mentale gezondheid bij jongeren ondersteunen”, aldus prof. dr. ir. Remco Kort van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Brede samenwerking voor impact
Het project wordt gefinancierd door de Topsector Life Science & Health, met ondersteuning van een breed consortium van organisaties uit wetenschap en bedrijfsleven, waaronder Keep Food Simple, The Akkermansia Company, Ani AI, dsm-firmenich, Medex, MyMicroZoo, de International Probiotics Association, HorAIzon, Glycanage en Gezondeboel en MDL Fonds.
Met Food4Mood zetten deze partners zich gezamenlijk in om nieuwe inzichten te verzamelen die bijdragen aan een gezonder darmmicrobioom, meer mentale veerkracht en duurzame gezondheidsoplossingen voor de toekomst.
Ander nieuws
De rol van het immuunsysteem en het microbioom bij psychische aandoeningen
Om ernstige psychische aandoeningen, zoals depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie beter te begrijpen, moeten we ook de darmen en het microbioom bekijken. Die benadering staat centraal in het proefschrift van Magda Ioannou.12 november 2025
Veel enthousiasme tijdens eerste Buikbelang Consortium Meeting
Op woensdag 1 oktober vond op de Wageningen Campus de eerste Buikbelang Consortium Meeting plaats sinds Buikbelang ruim een jaar geleden officieel van start is gegaan.9 oktober 2025
Microben op het menu: wat zegt de wetenschap?
Zuurkool, yoghurt, kimchi, kombucha: de mens gebruikt al eeuwenlang fermenteren als techniek. Voor smaak, houdbaarheid of traditie bijvoorbeeld. Maar wat zijn de gezondheidseffecten van gefermenteerde voeding?14 augustus 2025