Hoe het darmmicrobioom PFAS-schade aan de nieren kan verminderen
24 december 2024
PFAS (Per- en Polyfluoralkylstoffen) komen vaak in het nieuws vanwege hun schadelijke effecten op milieu en gezondheid. Deze door de mens gemaakte chemische stoffen hebben een negatief effect op zowel het milieu als de gezondheid. Recent onderzoek werpt meer licht op deze kwestie en toont aan dat PFAS via het darmmicrobioom schadelijke invloed kan hebben op de nierfunctie.
De link tussen PFAS en nierfunctie
Wereldwijd lijdt 10% van de bevolking aan chronische nieraandoeningen. Een verslechterde nierfunctie tijdens de jeugd is gelinkt aan chronische nieraandoeningen op latere leeftijd. Om dit beter te begrijpen, volgden onderzoekers vier jaar lang 78 jongvolwassenen met een verhoogd risico op metabole aandoeningen. Bij de start van het onderzoek werden hun PFAS-waarden, darmmicrobioom en metabolieten gemeten. Vier jaar later keken de onderzoekers naar markers van de nierfunctie.
Belangrijke resultaten
De studie bracht een duidelijke link aan het licht: hoe hoger de PFAS-waarden, hoe slechter de nierfunctie na vier jaar. Deze relatie bleek te worden beïnvloed door het darmmicrobioom en specifieke metabolieten.
- 38% van het effect werd verklaard door een gezamenlijke component. Hierbij waren veranderingen in bepaalde darmbacteriën (zoals lachnospiraceae) en stoffen zoals succinaat, retinoaat en 17β-estradiol betrokken.
- Lachnospiraceae-bacteriën zijn minder aanwezig bij mensen met chronische nierziekte
- Lachnospiraceae produceren korte-keten vetzuren (SCFA), die ontstekingen en oxidatieve stress verminderen. En mogelijk het risico op chronische nieraandoeningen kunnen verkleinen.
- De stoffen 17β-estradiol, succinaat, retinoaat en dodecaanzuur zijn in eerder onderzoek geassocieerd met de nierfunctie, darmgezondheid of het darmmicrobioom.
- 50% van het effect hing samen met veranderingen in metabolieten, zoals een toename van hypotaurine en een afname van D-pinitol. Deze stoffen spelen een sleutelrol in hoe PFAS de nierfunctie beïnvloedt.
Waarom is dit belangrijk?
Deze bevindingen onderstrepen hoe belangrijk het darmmicrobioom en metabolieten zijn in de manier waarop PFAS de gezondheid beïnvloeden. Ze laten ook zien hoe essentieel het is om PFAS uit ons milieu en onze voeding te weren.
Wat nu?
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, was dit een kleine exploratieve studie. Er is meer onderzoek nodig om de bevindingen te bevestigen en de precieze mechanismen beter te begrijpen. Maar één ding is zeker: een gezond darmmicrobioom speelt een cruciale rol bij het beschermen van de nieren tegen schadelijke stoffen zoals PFAS.
Bron: Hampson, H. E., Li, S., Walker, D. I., Wang, H., Jia, Q., Rock, S., ... & Goodrich, J. A. (2024). The potential mediating role of the gut microbiome and metabolites in the association between PFAS and
Ander nieuws
Microbioom speelt cruciale rol bij levercirrose
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het microbioom een cruciale rol speelt bij levercirrose. Eén op de vijf patiënten die met levercirrose in het ziekenhuis wordt opgenomen, overlijdt. Levercirrose ontstaat door teveel littekenweefsel in de lever. Dit tast de structuur en functie van de lever aan. Verslechtering van het microbioom bij progressie van cirrose Levercirrose kan […]9 december 2024
Vezelrijke en gefermenteerde voeding: een boost voor brein en gezondheid
Kunnen vezels en gefermenteerde voeding niet alleen je darmgezondheid, maar ook je brein beïnvloeden? Recent onderzoek onderstreept de invloed van vezelrijke en gefermenteerde voeding op de hersenen via de darm-hersen-as.21 november 2024
Webinar: wat je als zorgprofessional moet weten over het darmmicrobioom
Bekijk hier het eerste webinar van Buikbelang. Hierin beantwoordt immunoloog prof. dr. Eric Claassen, vragen van huisartsen, diëtisten en leefstijlcoaches over het darmmicrobioom.20 november 2024