Microbioom speelt cruciale rol bij levercirrose

9 december 2024

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het microbioom een cruciale rol speelt bij levercirrose. Eén op de vijf patiënten die met levercirrose in het ziekenhuis wordt opgenomen, overlijdt. Levercirrose ontstaat door teveel littekenweefsel in de lever. Dit tast de structuur en functie van de lever aan.

Verslechtering van het microbioom bij progressie van cirrose

Levercirrose kan op verschillende manieren ontstaan: door een chronische infectie, vergiftiging of een chronische (lever)ziekte. Zolang de oorzaak niet wordt aangepakt, kunnen littekenvorming en aantasting van de lever zich steeds verder uitbreiden. De onderzoekers van het King’s College in London ontdekten dat dit samenhangt met een toename van schadelijke bacteriën in het darmmicrobioom. Tegelijkertijd namen de diversiteit en de hoeveelheid goede bacteriën af. Hierdoor kan de darmbarrière verslechteren.

Mond- en darmmicrobioom

Wat deze bevindingen extra interessant maakt, is de overlap tussen het mond- en darmmicrobioom. Vooral in gevorderde stadia van de ziekte. Dit suggereert dat bacteriën uit de mond mogelijk invloed uitoefenen op de darm, en andersom. Wat nieuwe kansen biedt voor behandeling en preventie. Onderzoekers zagen dit vooral bij mensen in een laat stadium van levercirrose. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties bij patiënten met gedecompenseerde levercirrose zijn doorgaans het gevolg van een verzwakt immuunsysteem. Antimicrobiële therapie (bijvoorbeeld antibiotica) is daarom een belangrijk type behandeling bij cirrose. Dit geldt zowel voor acute infecties als voor het voorkomen van complicaties, die door infecties worden veroorzaakt.
Bovendien blijkt uit het onderzoek dat patiënten met gevorderde levercirrose virulentiefactoren en antimicrobiële resistentiegenen in hun microbioom dragen, wat het risico op infecties vergroot en behandelingen bemoeilijkt.

Toekomstig onderzoek

De inzichten uit dit onderzoek helpen bij het ontwikkelen van therapieën, gebaseerd op het microbioom. En ook bij gepersonaliseerde antimicrobiële behandelingen. Deze kunnen infectieuze complicaties verminderen en klinische uitkomsten verbeteren.

Meer onderzoek is noodzakelijk om de veranderingen in het microbioom verder in kaart te brengen en effectieve interventies te ontwikkelen. Het is duidelijk dat de gezondheid van de darmen van invloed is op het welzijn van de lever. En dat dit belangrijk is in de behandeling van levercirrose.

Bron: Lee, S., Arefaine, B., Begum, N., Stamouli, M., Witherden, E., Mohamad, M., ... & Patel, V. C. (2024). Oral-gut microbiome interactions in advanced cirrhosis: characterisation of pathogenic enterotypes and salivatypes, virulence factors and antimicrobial resistance. Journal of Hepatology.