Het darmmicrobioom bij ouderen: tips voor diëtisten
18 oktober 2024
Hoe kunnen diëtisten bijdragen aan een gezond darmmicrobioom bij oudere mensen? Deze vraag stond centraal tijdens de landelijke Dag van de Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO). Buikbelang deelde tijdens een van de kennissessies praktische tips met diëtisten die werken met ouderen.
Het is een natuurlijk gegeven dat door het proces van veroudering het immuunsysteem minder goed gaat werken. Een gezondere veroudering en weerbaarheid tegen ziekteverwekkers hangt echter samen met een hoge biodiversiteit in het microbioom. Bij een slechtere gezondheidsstatus is de balans tussen goede en slechte bacteriën vaker verstoord.
Vezelrijke en gefermenteerde voeding spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom. Variatie is hierbij de sleutel. Het American Gut Project heeft aangetoond dat de diversiteit en hoeveelheid gunstige bacteriën in het darmmicrobioom omhoog gaat als je meer dan 30 verschillende planten (diverse soorten groenten en fruit, peulvruchten, kruiden en noten) per week eet. Online zijn formulieren beschikbaar waarmee cliënten kunnen bijhouden hoeveel verschillende planten per week ze eten.
Prebiotica en de voordelen voor ouderen
Er is soms verwarring tussen vezels en prebiotica, maar beide spelen een cruciale rol in darmgezondheid. Prebiotica zijn speciale soorten vezels die de groei van gunstige darmbacteriën bevorderen. Volgens ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) kunnen prebiotica helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, cognitie en het verminderen van kwetsbaarheid bij ouderen. Hoewel er recent minder onderzoek is gepubliceerd over prebiotica, zijn er positieve resultaten gevonden bij de inname van resistant starch. Dit verhoogt het aantal bifidobacteriën en vermindert dysbiose, een verstoring van het darmmicrobioom.
WGO-richtlijn voor gebruik pro-, pre- en synbiotica
Voor diëtisten is het nuttig om te weten dat er een uitgebreide WGO-richtlijn bestaat. Hierin wordt per aandoening de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs vermeld, inclusief aanbevolen doseringen en het gebruik van pro-, pre- en synbiotica. Daarnaast zijn er video’s beschikbaar van ISAPP waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je de juiste probiotica kiest. Het inzetten van dagboekjes is daarbij een goede manier om te kijken of het product werkt.

Ander nieuws
Nieuw onderzoek: kan het darmmicrobioom jongeren mentaal sterker maken?
Een nieuw initiatief onderzoekt of een vezelrijk, plantaardig voedingspatroon in combinatie met gerichte supplementen kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid bij jongeren. Food4Mood, zoals het project heet, is een grootschalige samenwerking tussen wetenschappers en bedrijven die willen achterhalen hoe voeding het darmmicrobioom en daarmee ook het brein kan beïnvloeden. Het project wordt geleid door […]10 juli 2025

Buikbelang en Smaaklessen ontwikkelen lesmodule over microbioom en gezonde darmen
Wat gebeurt er met je eten vanaf het moment dat je een hap neemt? En waarom zijn bacteriën in je buik zo belangrijk? Buikbelang legt het uit in een nieuwe module van Smaaklessen.27 juni 2025

Een jaar Buikbelang.nl: werken aan meer gezondheid voor Nederland
Precies een jaar geleden, op World Microbiome Day, lanceerden we Buikbelang.nl: het landelijke kennisplatform voor het darmmicrobioom.27 juni 2025